САМООСИГУРЯВАНЕ И РАПЕЛ

    В повечето случаи самоосигуряване се налага когато изкатерим маршрута(стигнем до края на поредното "въже"). Тогава според предварителната уговорка водача разекипира(смъква оставения инвентар по скалата) или се подготвя да осигурява свръзката си. Най-просто казано се фиксира към ДВЕ осигурителни точки. Това може да стане с помощта на две по-дълги ленти, на една лента, на удължени експреси(примки), рингове от прусеци или с помощтта на основното въже. Трябва строго да се спазват правилата, защото след като се самоосигурим партнюрат ни ще пусне въжето и ще висим на собственото си "творение". Спазваме правилата за ъгала на натоварване(<90') използваме карабинери с муфа или обикновенни но с насрещно включени ключалки. Ако партньорът ни ще катери до нас и ще се наложи също да се самоосигурява е добре да се предвиди място за него!
    След като стигнем до края на маршрута:   1.Закача ме експрес(примка) в последния клин,по този начин партньорат ни може да обере въжето и ние да работим спокой с две ръце без да има опастност от падане.  2.Закачаме едната лента към едната точка по възможност с карабинер с муфа,към седалката може да е с възел или с друга муфа. Закачаме и втората като следим за ъгала между двете. Внимаваме лентите да не бъдат осукани една спрямо друга или около себе си. 3.ПРОВЕРЯВАМЕ ВСИЧКО!!! Ако се налагат промени се правят. След като сме СИГУРНИ проверяваме отново и можем да сигнализираме на партньора си да пусне осигуровката. В зависимост от ситуацията се подготвяме да осигуряваме или да спуснем рапел.
    Рапел е способ за спускане по въже използвайки протриващо устройство. След като сме се самоосигурили можем да започнем организирането на рапела. Това става най-често през точките за които сме се закачили. Издърпваме около 2-3м. въже, правим възел и го фиксираме към седалката си. Това се прави преди да развържем осмицата от седалката си, целта е ако когато се развържем изтървем въжето то да остане закачено за седалката ни и да не ни се налага да чакаме помощ! Винаги осигурявайте въжето към себе си!!! Развързваме възела с който сме катерили до момента и прекарваме "работния" край на въжето през ДВЕТЕ точки(клина). Веднага след това правим възел на края за да не може въжето да се изниже през клина! Ако имаме видимост и отбелязана среда на въжето започваме да го спускаме внимателно докато краищата му се изравнят или стигнат земята. Ако имаме повече от една дължина на въжето до земята, задължително се изтеглят двата края на въжето и се правят възли, това се прави с цел ако пропуснем долната площадка въжето да не се изниже през ръката и протриващото ни устройство. След като подготвим и спуснем въжето, започваме да "изграждаме" следващите си ДВЕ точки- слагаме протриващото устройство и самозатягащият възел. Има вариянти самозатягащият възел да бъде под или над протриващото устройство. Едва след като проверим дали са поставени правилно и дали муфите са завити. Пристъпваме към откачането на първите две точки. Трябва да се работи с изключително внимание, след откачането на предишните осигурителни точки поправки по системата са много опасни, трудни и абсолютно забранени за начинаещите катерачи!!! По време на спускането принципа е както когато се осигурява и спуска някого на горна осигуровка с разликите че е важно да не се забравя "влаченето" на самозатягащият възел и че вие се придвижвате надолу. При достигане на следващата площадка процедурата по самоосигуряването се повтаря по същия ред. Има разлика в това че не сте вързани за въжето. А подготовката за следващия рапел е когато издърпаме края на въжето развързваме двата възела!!!  Ако забравим възел на края той ще зе заклещи в клиновете и няма да можем да си изтеглим въжето, няма да можем и да се изкатерим обратно по него защото то е заклещено а не фиксирано! След като развържем възлите осигуряваме въжето към себе си за да не го изпуснем,прекарваме единия край през осигурителните точки(клиновете) и всичко останало се повтаря до слизането ни на земята. Ако се налага междувременно да разекипираме маршрута, спускайки се надолу обираме инвентара. След приключване на рапела протриващото истройство се маха по най-бързия начин от въжето. Поради триенето метала се загрява и е възможно да прогори и повреди въжето! Отново е важно да се спускате с умерена скорост за да не се съсипва инвентара!

    Работете внимателно и спокойно, не правете компромиси, всяко бързане води до немарливост и грешки, знаем че всяка грешка може да е последна!!!
Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени