КАТЕРЕНЕ НА ДОЛНА ОСИГУРОВКА

    Стилът катерене на долна осигуровка е основно застъпен във всеки катерачен излет. В повечето случаи, дори за изграждането на горна установка ако няма безопасен достъп до точките за осигуряване се налага катерене на долна.
    Основна разлика между катерене на горна и долна осигуровка е в това, че при "долната" има реална опасност от "падане" и динамични натоварвания. При този стил на катерене задължително се използват динамични въжета, примки и останалите части на катерачният инвентар.
    Особенна важност при катеренето на долна са някои основни правила. Катерача-"водача" е фиксиран към въжето задължително с възел осмица! Внимава примките да бъдат правилно закачени-карабинерите с права ключалка се включват към клиновете а тези с криви са за въжето. Трябва да се внимава въжето да бъде правилно включено-основното въже идва от  скалата  през карабинера към седалката, при грешно включване има опасност от откачане на въжето от примката и неприятни последствия за катерача. Осигуряващият е винаги с каска!!! Не пропускайте да намерите възможно най-много и достоверна информация за обекта на който ще ходите.
    1 .Подготовка- събиране на инфо за обекта(използват се гидовници, интернет, хора които са посещавали мястото преди вас) проверка и подбор на необходимият инвенттар.
    2 .Пристигане-  първото което трябва да направим когато пристигнем на обекта за катерене е да си сложим КАСКИТЕ  !!!  Вадим платнището, поставяме го малко в страни от маршрута който сме си избрали. Разкатаваме въжето върху плата. Вземаме необходимият инвентар + един-два експреса за резерва.
    3 .Проверка- преди водача да тръгне се прави винаги ПРОВЕРКА (на възела,седалката,каската) Катерача може да тръгне само след сигнал от осигуряващия че е готов! Проверка се прави задължително преди всяко катерене!!!
    4 .Катерене-  Водача внимава за правилното закачане на примките в клиновете и на въжето по карабинерите-спазва превилото че рамото на карабинера трябва да гледа към скалата. Закача примки по всяка осигурителна точка от маршрута(ако изришно не е оказано че не се ползва), пропускането на клин може до доведе до падане на катерача на земята! Когато достигне до края на маршрута дава сигнал на осигуряващия да обере хлабавото въже и според уговорката се самоосигурява или бива спуснат на земята.

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени