КАТЕРЕНЕ В СВРЪЗКА

      В катеренето има огромно разнообразие на туровете, от болдари по 3-4м. до стени от по 900м. Именно при маршрути по-дълги от едно въже се налага катерене в свръзка. При този тип катерене тура се преминава на няколко пъти, поради невазможността да се носи въже с дължина 900м и 450 примки. През определени метри има така наречените площадки, те може да бъдат екипирани или не. Водача достига до площадката, самоосигурява се, и този който до тогава го е осигурявал се качва при него. След това продължават нагоре.
    Свръзката може да бъде от двама или трима души! Катеренето протича по следния наачин. Първо е необходимо да се намери цялата възможна информация за тура! В противен случай може да се окажем неподготвени. След това се подготвя необходимия инвентар като се взема и малка резерва. При пристигане на обекта за катерене първото нещо което се прави е да се извадят каските и да се сложат на главите!!! При достигане под тура се изважда екипировката. Първи се завързва този който ще осигурява и тогава се прекатава въжето така че края на водача да остане отгоре. По този начин няма да има проблеми с подаването му повреме на осигуряване. След като водача се завърже и вземе необходимия инвентарсе уточняват сигналите!!! "Тръгвам-Тръгвай-Тръгнах", "Обери-Обрах", "Задръж-Държа", "Пусни осигуровката-Пускам осигуровката-Пуснах осигуровката" ,"Тръгвай-Тръгнах" Това са част от сигналите, те се разясняват преди всяко катерене, особенно ако се катери с различни хора. Точната сигнализация е изключително важна! При липса на видимост както и чуваемост може да се използва така нареченото "паукане" което е много характерно за БГ, друг вариянт е носенето на радоистанции или на мобилни телефони. Техниката обаче може да се повреди или да ви подведе. След сигналите се прави последна проверка на екипировката и готовността на катерачите! ВИНАГИ ПРОВЕРЯВАЙТЕ СЕБЕ СИ И ПАРТНЬОРА СИ!!! След като двамата или тримата са готови водача може да започне катеренето. Катери по всички правила за катерене на долна осигуровка. Достигайки на площадката ако тя е екипирана включва експрес в някой от двата клина, закача си въжето и ако е необходимо сигнализира да го оберат и задържат в тази позиция. Това се прави с цел когато водача се самоосигурява на площадката да избегне евентуално падане. Слдед като се самоосигури минимум на две точки ПРОВЕРЯВА и след това подава сигнал да му пусната осигуровката. Осигуряващия повтаря сигнала и чак тогава пристъпва към действие! След като пусне започва да се подготвя за катерене(събира всичко пръснато по поляната, обува си еспадрили или си взема раницата) и чака сигнала за тръгване. Водача изтегля свободното въже, включва го в по-горна точка, включва протриващото устройство,ПРАВИ ПРОВЕРКА и след това подава сигнал на свръзката си да тръгва нагоре. Ако са двама единия изчаква другия да набере няколко метра височина и тръгва след него като се стараят да не катерят един над друг и да не си сабарят камъни. По време на катеренето втория обира оставения инвентар по скалата. Когато достигне до площадката се самоосигурява отново на поне две точки. Според уговорката следващата дължина може да я води или първия или втория. Преди да тръгне водача от всяка следваща площадка задължително въжето се закача в точка над протриващото устройство за да се избегне падане с фактор двойка! Така свръзката се придвижва до края на тура като се избира път за слизане- подходяща пътека или рапел.
     Съществува и така наречената "френска свръзка". Там катерачите не използват протриващо устройство за осигуряване. Когато водача набере 10тина метра височина втория тръгва след него(завързани са на разстояние приблизително 10м. един от друг). По този начин се разчита че ако водача падне другия ще го задържи на принципа на кантара. Този метод изисква изключителен опит и синхрон между катерачите.

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени