КАТЕРАЧЕН ИНВЕНТАР

Катерачният инвентар бива два вида - мек и твърд.

Мек инвентар са всички текстилни принадлежности използвани в катеренето. В тази група са включени всички видове въжета - статични, динамични и помощни. Освен тях влизат седалката, както и всички видове ленти и примки. Те са изработени от множество тънки нишки полиамид, оплетени по специфичен начин. Материалът от който са направени определя и грижите които е нужно да бъдат полагани за мекия инвентар.

 

Увреждащи фактори:
- висока температура и открит огън - под действието на високата температура структурата на полиамида се разрушава. Това води до намаляване на здравината и еластичността на нишките. Дори краткото въздействие уврежда мекия инвентар. Много често липсват видими белези за увреда
- UV лъчи - ултравиолетовите лъчи също нарушават полимерната структура и водят до драстично намаляване на здравината
- химични агенти - всички органични разтворители увреждат мекия инвентар. Това са безин, масла и всички останали продукти на нефтена основа
- механични фактори - основният механичен фактор е триенето. То води до изтъркване и прекъсване на нишките подложени на механично въздействие
- време - с времето материалът от който е изработен мекият инвентар старее (с времето неговата здравина намалява)

Съвети:
- да не се излага на висока температура или открит огън. Да не се пуши около инвентара!
- да се ограничи до минимум излагането на пряка слънчева светлина, която е основен изтоник на UV лъчение. Да не се оставя на скалата ако няма да се катери с него. Да не се оставя на кората на багажника в колата.
- да се пази от химични агенти. Да се внимава особено много при пренасянето му в багажника на автомобила!
- чрез умело боравене с инвентара да се намали до минимум неговото триене в металните принадлежности и най вече в скалите. Да не се допуска запрашаването му. Малки частици, особено песъчинки, проникнали във вътрешноста на въжето действат като абразив и разкъсват нишките в сърцевината. Да не се настъпва - натиск върху остър или режещ ръб може да доведе до разкъсване на нишки.
- срокът на годност на инвентара е указан в неговия паспорт. Той е между 5 и 10 години от датата на производство. Дори да не се използва през това време, той следва да бъде бракуван и изхвърлен след изтичането на този срок.

Твърд инвентар са всички метални принадлежности. Тук са включени всички карабинери и протриващи устройства, както и всички джаджи. Изработени са от алуминиеви сплави, което ги прави леки и здрави, но крехки.

Увреждащи фактори:
- механични фактори - силенй удар върху остър ръб може да доведе до появата на микропукнатини в метала. Така дори без видими белези здравината може да намалее значително

Съвети:
- Да се пази от изпускане. Да не се хвърля!
- ако се налага да се смазва да бъдат използвани само смазки на силиконова основа (за да се предпази мекия инвентар)

Почистване и съхранение:
Инвентарът се съхранява на тъмно, проветриво и негорещо място.
Твърдият инвентар се почиства като се потопи за няколко минути в хладка вода и се отстранят замърсителите от него. Ако има нужда се смазва с масла на силиконова основа. Мекият инвентар се пере с хладка вода, на ръка, без перилни препарати. Могат да бъдат използвани само такива произведени от производителя на въжето. Суши се на прохладно и сенчесто място, без да се излага на пряка слънчева светлина или висока температура.

Освен мекият и твърдият инвентар има и други принадлежности и аксесоари използвани в катеренто. Това са каска, торбичка за магнезии, еспадрили.
Съвети:
- каската е задължителна!
- гумата на еспадрилите има изключително голямо сцепление със скалата поради своята структура. Запрашаването й води до запълването на микропорите с частици, което понижава сцеплението изключително много. След катерачен ден е нужно еспадрилите да бъдат почистени от прах и кал и така прибрани.

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени