ВЪЖЕТА - ВИДОВЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА

Въжетата използвани в катеренето са вид мек инвентар. За тях важат всички правила за съхранение и предпазни мерки характерни за мекия инвентар.

 

Структура - въжетата се изградени от сърцевина и броня. И сърцевината и бронята са оплетени от голям брой тънки нишки от синтетични полимерни материали (полиамид). Тънките нишки формират по-дебели снопове наречени бобини. 
Сърцевината на въжето е неговата основна част. Тя определя неговите показатели за здравина, разтегливост и др. Бронята служи за предпазване на сърцевината от външни фактори (най-вече механични). В краищата въжето има етикет на които са маркирани неговия тип, сертификатите които притежава и друга фабрична информация. Обикновенно в сърцевината има единична информационна нишка с различен цвят указващ годината на производство.

 

 

Според оплетката си и характеристиките на бронята и сърцевината въжетата се делят на статични и динамични.

Статични въжета - характеризират се с висока здравина (до 25kN), висока устойчивост на механични въздействия и много ниска разтегливост. Характерно за тях е наличието на два слоя броня. Обикновенно са едноцветни (най-често бели) с черни нишки, но цвета не е определящ. Дебелината им най-често е между 10,0 и 12,0 мм. Дължината им съответства на нуждите и може да достигне 200 м.
Употреба: използват се на места където се очаква голямо триене и само статични натоварвания. Това са - рапели, тролеи, катерене на горна установка.

Динамични въжета - характеризират се с голяма разтегливост при динамични натоварвания. Издържат натоварване до 22kN в зависимост от дебелината им. Тя варира в границите 7,8 - 11,0 мм. Най-често са шарени, но цвета не е определящ за типа на въжето. Някои типове и видове динамични въжета са различно оцветени в двете си половини. Средата на въжето обикновенно е маркирана. Дължината им може да бъде 40, 50 или 60 м.
Употреба: в зависимост от начина на употребата динамичните въжета биват единични, двойни и близначни.

Единично въже - представлява едно въже с дължина от 40 до 60м. и дебелина между 9,8 и 11,0 мм. Има най-широка употреба и се използва в алпинизма, спортното и скално катерене. Включва се последователно във всички осигурителни точки по маршрута. Маркира се със знак единица оградена в кръг.

 

 

Двойно въже - представлява две въжета с различен цвят и еднаква дължина (всяко между 40 и 60 м.). Използва се при катеренето на маршрути с дължина повече от едно въже, както и в традиционното катерене и алпинизма. Катерещият води и двете въжета, като ги включва последователно (редува ги) в осигурителните точки. Смисълът е да се намали триенето на въжето в осигурителните точки и да се осигури възможност за спускане на по-дълги рапели. Дебелината на двойното въже варира от 8,5 до 9,8 мм. Маркира се със знак една втора оградена в кръг.

 

 

Близначно въже - представлява едно въже с реална дължина между 80 и 120 м. (истинската му дължина е половината от реалната) и различно оцветени две половини, или две различни по цвят въжета с еднаква дължина от 40 до 60 м. Ако въжето е едно с дължина 80 до 120 м. се използва само и единствено прегънато на две. Катери се с двете половини едновременно и те се включват заедно в осигурителните точки. Този начин на включване се отнася и за случая когато са две отделни въжета. Дебелината обикновенно е 7,8 или 8,5 мм. Използва се в леденото катерене, където има голям риск от срязване на въжето. Маркира се със две пресечени кръгчета.

 

 

В някои случай оплетката на бронята позволява въжето да бъде мокрено без това да променя характеристиките му. Това е указано в паспорта на въжето и в каталога на фирмата производител. Близначните въжета обикновенно са водоустойчиви.

Отношението на бронята към сърцевината на въжето също е съществен фактор при избора на въже. Ако се очаква динамично катерене с големи фактори на падане се предпочита въже с тънка броня и дебела сърцевина. Въжето се уврежда по-бързо от механичните фактори, но натоварването което изпитва катерача при падане е много по-малко. Ако не се очакват големи падания или голямо триене по-добрия избор е въже с дебела броня и относително по-тънка сърцевина.

Допълнителни характеристики:
- Impact force - остатъчна сила която изпитва тялото на катерача при падане с максимален фактор (1,77). Колкото по-ниска е остатъчната сила толкова по-добре.
- Брой падания с максимален фактор (1,77) - броят падания които издържа въжето преди да се увредят динамичните му характеристики дотолкова че то да не може да се използва. Колкото повече, толкова по-добре
- Приплъзване на бронята - процентно приплъзване на бронята за пълната дължина на въжето при употреба. Колкото по-малко, толкова по-добре
- Динамична елонгация - процентно удължаване на въжето при динамично натоварване (трябва да е под 40%)
- Статична елонгация - процентно удължаване на въжето при статично натоварване (не бива да надвишава 10%)

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени