ВЪВЕДЕНИЕ В СПОРТНОТО И СКАЛНОТО КАТЕРЕНЕ ТЕМА 1

Катеренето произлиза от любовта на хората към планината и любопитството има да отидат и да видят места и неща които още никой не е. Така от ходенето по поляните, погледите се насочват към стръмните склонове, върховете и надвесентите скали. Поради нуждите за по-голяма сигурност при нарастващата трудност се подобрява техниката и екипировката. Отначало се започва с обвързване директно към въжето, без използване на междинни точки за осигуряване, а днес се достига до вариaнт на всеки 1,5м. да има точка която е спосовна да издържи до 25kN( 2500kg!) Катеренето постоянно търпи развитие.

Започва се с алпииските преходи, там "свръзката" се екипирани с въже между двамата. Следва традиционното катерене. Там техническата трудност значително нараства. За осигуровки се използват скални клинове които се оставят в скалата или след преминаването се прибират, също така цял набор от временни осигуровки- клеми, френдове, ексцентрици, небесни куки и мн.др. След това възниква "спортното" катерене. При него се набляга на сигурността, използват се предимно лепени клинове и анкерни болтове проектирани да издържат впечатляващи натоварвания. При този стил се цели повишаване категорията на трудност без да има рискове по сигурността.Забележка! В катеренето термина "падане" означава висване във въжето а не тупване не земята!!!

Разновидности на спортното катерене са: състезателното катерене(скорост и трудност) и болдър катеренето. Болдър катеренето буквано означава катерене върху голям камък. Идеята при него не е височината а трудността на движенията. Може да е от 1,5м до 12тина метра над земята.

Друга разновидност е соло катеренето. То представлява катерене без партньор, което често означава и без използването на осигуровка. Това катерене е много опасно и се практикува предимно от изключително натренирани катерачи и от такива които не съзнават какво правят. Често през летните месеци се упражнява соло катерене над дълбоки води(Deep Water Solo или DWS), там идеята е че при евентуално падане водата ще предотврати катерещият да се нарани. Много важна част от подготовката за този стил е умението плуване!!!

Следващ голям дял е катеренето по високи стени (Big wall). Там често катеренето продължава повече от един ден. За тази цел катерачите носят необходимата екипировка за бивакуване на стената.

Също така небива да се пренебрегва зимните разновидности на катеренето а именно леденото катерене, микса и дарайтулинга(ice climbing, mix and dry tooling) Представлява катерене по ледени повърхности, лед и скала или само скала със специална екипировка- ледени ръце и котки.

Съществува и стил наречен изкуствено катерене. Той представлява постасяне на изкуственни точки по скалата които се използват за набиране, стъпване притегляе и т.н. Като там идеята е просто преминаването.

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени