Полезни съвети

Тук сме събрали полезна информация за всички катерачи

ВЪРХОВА ФОРМА ЗА 2-3 СЕДМИЦИ!!!
Изведнъж се досещате че са останали едва 2-3 седмици до следващото ни ходене на скали или състезание. Mесте във форма и много ви се иска да пресечете приказките, че ще се концентрирате върху бирите и 6+ може би. Макар и невероятно историята ни показва че катеренето е уникален "спорт" в който може да "наберете" много бързо. С някои хитри тактики само за 5-7 тренировки, може да се стегнете и да се наслаждавате на адреналина и постиженията си!

ВЗАИМОПОМОЩ И САМОИЗВЛИЧАНЕ
За наше съжаление поради различни причини ние или свръзката ни може да се окажем в ситуация при която да имаме нужда от помощ или дори да пострадаме. За това всеки трябва да бъде подготвен да окаже помощ на нуждаещия се!

КАТЕРЕНЕ В СВРЪЗКА
В катеренето има огромно разнообразие на туровете, от болдари по 3-4м. до стени от по 900м. Именно при маршрути по-дълги от едно въже се налага катерене в свръзка. При този тип катерене тура се преминава на няколко пъти, поради невазможността да се носи въже с дължина 900м и 450 примки. През определени метри има така наречените площадки, те може да бъдат екипирани или не. Водача достига до площадката, самоосигурява се, и този който до тогава го е осигурявал се качва при него. След това продължават нагоре.

ПАРАПЕТИ
Парапетите биват два вида- хоризонтален и вертикален, също така всеки може да бъде постоянен или временен. Постоянните са изградени от метална проволка(метално въже) или от алпииско въже. Изграждат се на места които НЕ са маршрути за катерене, могат да бъдат опасни пътеки по които ще минава голяма група от хора(повече от 3-ма души) и се нуждае от осигуровка.

САМООСИГУРЯВАНЕ И РАПЕЛ
В повечето случаи самоосигуряване се налага когато изкатерим маршрута(стигнем до края на поредното "въже"). Тогава според предварителната уговорка водача разекипира(смъква оставения инвентар по скалата) или се подготвя да осигурява свръзката си. Най-просто казано се фиксира към ДВЕ осигурителни точки. Това може да стане с помощта на две по-дълги ленти, на една лента, на удължени експреси(примки), рингове от прусеци или с помощтта на основното въже. Трябва строго да се спазват правилата, защото след като се самоосигурим партнюрат ни ще пусне въжето и ще висим на собственото си "творение". Спазваме правилата за ъгала на натоварване(<90') използваме карабинери с муфа или обикновенни но с насрещно включени ключалки. Ако партньорът ни ще катери до нас и ще се наложи също да се самоосигурява е добре да се предвиди място за него!

КАТЕРЕНЕ НА ДОЛНА ОСИГУРОВКА
Стилът катерене на долна осигуровка е основно застъпен във всеки катерачен излет. В повечето случаи, дори за изграждането на горна установка ако няма безопасен достъп до точките за осигуряване се налага катерене на долна. Основна разлика между катерене на горна и долна осигуровка е в това, че при "долната" има реална опасност от "падане" и динамични натоварвания. При този стил на катерене задължително се използват динамични въжета, примки и останалите части на катерачният инвентар.

КАТЕРАЧЕН ИНВЕНТАР
Катерачният инвентар бива два вида - мек и твърд. Мек инвентар са всички текстилни принадлежности използвани в катеренето. В тази група са включени всички видове въжета - статични, динамични и помощни. Освен тях влизат седалката, както и всички видове ленти и примки. Те са изработени от множество тънки нишки полиамид, оплетени по специфичен начин. Материалът от който са направени определя и грижите които е нужно да бъдат полагани за мекия инвентар.

КАРАБИНЕРИ - ВИДОВЕ И УПОТРЕБА
Карабинерите заедно с въжето и протриващото устройство са основна част от катерачния инвентар. Направени са най-често от алуминиеви сплави, което им придава изключителна здравина и лекота. Влизат в групата на твърдия инвентар, и за тях следва да се спазват всички изисквания при съхранение и употреба характерни за него. Съществува огромно разнообразие от форми и размери на карабинерите. Те се подбират в зависимост от нуждите.

ВЪЖЕТА - ВИДОВЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА
Въжетата използвани в катеренето са вид мек инвентар. За тях важат всички правила за съхранение и предпазни мерки характерни за мекия инвентар.

ВЪВЕДЕНИЕ В СПОРТНОТО И СКАЛНОТО КАТЕРЕНЕ ТЕМА 1
Катеренето произлиза от любовта на хората към планината и любопитството има да отидат и да видят места и неща които още никой не е. Така от ходенето по поляните, погледите се насочват към стръмните склонове, върховете и надвесентите скали. Поради нуждите за по-голяма сигурност при нарастващата трудност се подобрява техниката и екипировката. Отначало се започва с обвързване директно към въжето, без използване на междинни точки за осигуряване, а днес се достига до вариaнт на всеки 1,5м. да има точка която е спосовна да издържи до 25kN( 2500kg!) Катеренето постоянно търпи развитие.

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени