История

  Стената! Разбира се, започваме историята на клуба от Стената, защото всичко тръгна от там. Стената в зала Владислав, зад стадион Черно море, е създадена от ТД "Родни Балкани" през далечната 1999 г. Първоначално е била едно лято на плажа на к.к. Златни пясъци, след което е преместена в залата, в която се намира и сега. Треньор тогава беше Ивайло Кръстев. След него няколко катерачи от тогавашния алпийски клуб към Родни Балкани се занимаваха последователно с катеренето в града, докато дойде един момент в началото на 2003г., когато нямаше кой да води тренировките, да се занимава със стената и известно време тя беше затворена.

 

  Тогава, през 2003г., след няколко месеца пауза, с помощта на кака Жива от "Родни Балкани" с тренировките в залата се заеха Алдо Давидов и няколко ентусиасти. В края на лятото стената отново заработи и се започнаха ежедневните тренировки. Варненските спортни катерачи се бяха пръснали из страната, някои тренираха в Търново, други учеха в София и всичко на стената трябваше да започне отначало. До пролетта на 2004г. вече беше събран нов отбор по спортно катерене. Три момчета се бяха подготвяли няколко месеца, за да започнат с участията си в националния спортен календар. Така, още на първото републиканско състезание, провело се във Велико Търново, Даниел Кубашлиев на 14 години зае 5 място, а Стоян Стоянов на 17 години зае 7 място. Така с усилена подготовка те започнаха да се явяват на всички национални състезания. През юни 2005 год. в Казанлък Даниел успя да стигне до челната тройка, класирайки се на 3 място. До края на 2006 год. варненският отбор се представяше едва от трима състезатели - Даниел Кубашлиев, Стоян Стоянов и Ясен Цеков. За двете си години състезателен опит те участваха в състезания във В. Търново, Русе, Казанлък, София, Ловеч. А развитието на спортното катерене в гр. Варна вървеше все по-добре. В началото, когато започнахме да се занимаваме със стената в Зала "Владислав", тя се посещаваше от десетина човека. Благодарение на силното им желание за популяризиране на спорта, в града започнаха да се разлепят реклами за тренировки, включително и в много училища. Някои медии също взеха участие в популяриазирането на катеренето, бяха отпечатани статии в местни вестници, излъчени бяха предавания по варненски телевизии. Благодарение на безвъзмездния труд на Николай Кубарелов се създаде и официалният сайт на клуба - www.varnaclimbing.com , спомогнал много за рекламата на катеренето в електронното пространство.  Така още през следващата пролет посетителите в залата се увеличиха многократно. Със събираните средства стената се разширяваше и от началните й 90 кв.м. днес тя вече е над 240 кв.м. Екипировката се подновяваше и допълваше при всяка възможност. Ако в началото можеха да катерят двама човека едновременно, то днес има 8 писти за катерене на "долна осигуровка" и 2 за "горна осигуровка", така 10 човека могат едновременно да се катерят. С разширяването на потенциала на стената, в залата започнаха да се събират все повече приятели на катеренето. Тук не можем да пропуснем да отправим благодарности към всички приятели, помогнали в развитието на стената и катеренето във Варна. С тяхна помощ в началото на 2011 г. в допълнение към стената беше построена и една боулдър стена. Тя се намира отново в същата зала, но е в отделно самостоятелно помещение.

 

  Със съживяването на катеренето в града, все повече обръщахме поглед към близките скални обекти. Провеждаха се често катерачни лагери на все повече скални обекти - Разделна, Дивдядово, Чудните скали, В.Търново, Русе, Враца и др. Добре подготвените катерачи оставяха все по-малко неизкатерени маршрути на скалите след себе си, и така се роди идеята за екипирането на нови маршрути и скални обекти. През 2004 год. Людмила Родина намери спонсор, който помогна на клуба да закупи машини, лепила и клинове необходими за екипирането на първите нови маршрути. Така същата година започнахме екипирането на нови турове на скалния обект "Чудните скали". Няколко месеца след това с помощта на шуменските катерачи и спонсорството на ПП "Шуменско плато" се започна екипиране на скалите на Шуменското плато, на катерачния обект "Дивдядово". Така, осъзнали че това е едно от най-добрите неща, които могат да се направят за развитието на катеренето, варненските катерачи започнаха да концентрират усилията си в набиране на средства за създаването на нови турове. Няколко години по-късно, клубът "налепи" зад себе си стотици клинове, екипирани бяха много нови маршрути, създадоха се и нови места за катерене.

 

  Откривайки и другия фактор от популяризирането на спорта - провеждането на курсове за начално обучение по спортно и скално катерене, през есента на 2004 год. клубът организира първия курс.  Превърнали се в традиция, от тогава до днес без пропуск, клубът организира тези курсове два пъти в годината - пролет и есен.

 

  Всички тези дейности - участия в състезания, екипиране на нови турове, обучение по спортно и скално катерене, подготовка на състезатели и др. и събирането на толкова много хора обединени от катеренето, наложи необходимостта всичко това да бъде под името на един клуб. Така през месец ноември 2006 год., след няколко срещи с най-изявените катерачи и алпинисти се разбра, че всички тези дейности няма да могат да бъдат под името на клуба по алпинизъм към ТД "Родни балкани" и се реши да се създаде нов клуб по спортно и скално катерене, член ТД "Родни балкани".

 

  Така се стигна до провеждането на учредителното събрание. Датата е 30.XI.2006 год., мястото - офиса на ТД "Родни балкани", залата е пълна, присъстват над 35 човека. Точка по точка беше разгледан и обсъден Устава на бъдещия клуб. След кратък дебат се избра и окончателното име - "Варнаклайминг" - името с което започнахме и с което всички ни познават.  За председател на клуба бе избран кап. Камен Кукуров. По-малко от месец след създаването си, клубът построи нова стена за катерене, намираща се във ВМУ "Никола Вапцаров". Тя бе изградена със средствата събрани от членския внос на всички, които се включиха в новият клуб и с труда на Росен Рафаилов, Камен Кукуров, Алдо Давидов, Здравко Ламбов и други ентусиасти от клуба.

 Следвайки основните си цели - популяризирането на катеренето, подпомагането на състезателите, екипиране на нови обекти и маршрути, провеждане на обучения и т.н., днес клубът може да се похвали с множество постижения по всички поставени цели и идеи!

Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени