КАРАБИНЕРИ - ВИДОВЕ И УПОТРЕБА

Карабинерите заедно с въжето и протриващото устройство са основна част от катерачния инвентар.

Направени са най-често от алуминиеви сплави, което им придава изключителна здравина и лекота. Влизат в групата на твърдия инвентар, и за тях следва да се спазват всички изисквания при съхранение и употреба характерни за него. Съществува огромно разнообразие от форми и размери на карабинерите. Те се подбират в зависимост от нуждите.

 

Според структурата на ключалката те биват обикновенни и заключващи се (с муфа).

Карабинер с муфа - при карабинерите с муфа се използва заключване на ключалката тип "муфа". То може да бъде автоматично или ръчно. Има множество решения за дизайна на ключалката, но функцията е една и съща - ключалката да не се отваря самоволно.
Употреба: използват се там където е нужна допълнителна сигурност, има вероятност ключалката да се отвори самоволно, кедето карабинера е единствен.
С карабинер с муфа се включва протриващото устройство към седалката, осигуровките на площадка, осигуровките при рапел, за изграждане на установки. За протриващото устройство се използва най-често D-образен голям карабинер с асиметрична форма, която помага за неговото правилно позициониране и натоварване. За установки могат да се използват овални карабинери. Често те са и с по-голяма здравина. Малки по-размери карабинери могат да бъдат използвани при организирането на площадка за нейната по-голяма прегледност.

Карабинер с обикновенна ключалка - биват два вида  - с права и с крива ключалка. Карабинерите с прави ключалки се използват за включване към клинове или други метални осигуровки. Кривите ключалки имат особена форма която помага за по-лесното включване на въжето. Използват се само за включване на въжето. Това разделение е необходимо поради това, от съприкосновението на метал с метал се нарушава и износва контактната повърхност на карабинера. Грапавини по нея предизвикват по-бързото износване на въжето при триенето му в карабинера.
И двата вида ключалки могат да бъдат плътни и телени. Телените ключалки олекотяват карабинера. Освен това са незаменими при ледено катерене. В плътната ключалка има канал в който се намира пружината затваряща ключалката. Когато той се напълни със сняг може да се наруши механизма на затваряне и карабинера да остане отворен.            

Най-голяма издръжливост имат карабинерите при натоварване по дължина. Тя намалява наполовина ако карабинера се натоварва по ширина върху ключалката, и още повече ако се натоварва по дължина с отворена ключалка. Тези показатели са маркирани на рамото на карабинера. Освен тях там са показани и сертификатите които притежава изделието - CE, UIAA. 

Chat See all
1/31/2019 3:36:20 PM
CTAH: Здравейте, всички! На 01.02.2019 - петък - Стената няма да работи. Заповядайте на 04.02.2019 да покатерим заедно!
12/3/2018 11:41:21 AM
CTAH: Здравейте всички! Моля, имайте предвид, че залата за катерене се отоплява и условията за спортни занимания са съвсем оптимални! Заповядайте след 18;00 часа в понеделник, сряда и петък да покатерим заедно! Стан
2/12/2017 10:06:05 PM
genovnn: Здравейте! Бих искал да попитам дали тази година ще се проведе някакъв курс от изброените, които предлагате?
4/29/2016 1:54:37 PM
kretos: Момчета стиска ли ви да влизате в пещери,знам една мноо интересна край варна !!!!
4/29/2016 10:36:39 AM
aldisha: Стената ще работи отново на 11.05.
Post
Ads
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 All rights reserved