Дискусия между БФКА и КССК "Варнаклайминг"

1.2.2015 г. aldisha

Здравейте, приятели на клуба. Тук бих искал да ви покажа последните ни разменени писма с така любимата ни федерация по катерене - БФКА. Темата бе породена от едно решение на БФКА във връзка с картотеките на състезателите. Повече може да прочетете в самата дискусия!

 

 

БФКА - 29.01.2015

Здравейте,

Бих искала да обърна внимание на правилата за картотекиране, одобрени от УС на заседание на 14.01.2015г.:
Управителният съвет утвърждава ред за картотекиране за 2015г.:
- срок - през цялата година, но преди първото състезание, в което ще участва състезател;
- картотеката трябва да съдържа: списък с трите имена на състезателите и рождената им дата, подпис на председателя на клуба, и печат на клуба. Документите може да се пращат по електронната поща.
- ако състезател не е картотекиран, в протоколите с резултати ще фигурира без клубна принадлежност;
- картотеката за 2015г. в спортното, ледено катерене и ски-алпинизма е в размер на 15лв.
- картотекирани състезатели не заплащат стартови такси в ДП ски-алпинизъм, спортно и ледено катерене.
- състезател, който не е картотекиран, има право да участва в ДП след попълване на съответна декларация и заплащане на стартова такса в размер на 10лв. и не участва в официалното клас
иране за ДП.
Малко технически допълнения:
1. картотеката се заплаща след приключване на състезателния сезон в съответния спорт. Офисът на БФКА има грижата да обобщи информацията за състезателите и да я изпрати на клубовете;
2. независимо колко човека от вашия клуб са картотекирани, само за тези, които са участвали в състезания през годината, се заплаща картотека;
3. картотеката важи за всички спортове - ледено и спортно катерене, ски-алпинизъм, т.е. ако някой иска да участва в ДП и в трите спорта, достатъчно е един път да е картотекиран, заплащането също е едно - 15лв.
4. още веднъж искам да обърна внимание - ако някой не е картотекиран и участва в състезание, в официалните списъци на състезанието ще бъде без клубна принадлежност. Ако бъде картотекиран по-късно през годината, няма да бъде коригирана клубната му принадлежност в предходните състезания. Надявам се председателите на клубовете да изпращат картотека в срок.
5. всеки клуб / председател трябва да има писмено заявена декларация от състезател (родители - за деца до 18г. възраст), че желае да бъде картотекиран като състезател на клуб..... през 2015г. Сигурна съм, че болшинството клубове не го спазват това, но ви съветвам да не пропускате тази "формалност", тя подлежи на проверка, особено при възникнал конфликт / инцидент. Във ваш интерес е да го имате.
6. моля изпращайте картотеката по електронната поща, като към файла с подписа и печата на клуба - jpg / pdf-файл, изпращате и работния файл - doc, xls - това помага за по-лесната обработка на информацията.  
-------------
Клуба - 30.01.2015
Здравейте,
един въпрос:
- Как клубовете могат по време на състезателната година да получават обновена информация за даден състезател дали е картотекиран или не? Във връзка с тире 5 от реда за картотекиране. 
--------------
БФКА - 30.01.2015
Здравейте,
След като заявката за състезанието бъде пратена на организаторите (винаги е с копие до БФКА, знаете), от офиса на БФКА ще бъде проверена картотеката и уведомени организаторите, ако в списъка има човек без картотека.
Има идея и за електронна платформа, където регистрация за състезание може да се прави само след картотекиране, както е системата в международните федерации (там е лиценз) Но не знам кога ще стане, все пак с доброволци работим :)
--------------
Клуба - 31.01.2015
А, ако в деня на състезанието, определен брой хора решат да се състезават? Тогава те няма да са със заявка. Тогава, клуба организатор, как ще разбере навременно в 8:00 в събота дали даденито хора са картотекирани или не, съответно да се знае в кое класиране влизат, колко лева плащат за стартова такса и т.н. ?  
--------------
БФКА - 31.01.2015
Всяко състезание има краен срок за записване и той трябва да се спазва!
-------------
Клуба - 31.01.2015
И в и без това изключително слабо посещаемите български държавни и национални съсътезания, ако някой все пак реши да започне да се занимава със състезателно катерене, в деня на състезанието, трябва ли да го отказваме? При това без сериозна причина! А, само позовавайки се на едно решение.
Ние мислим, че би било по-лесно както за вас, така и за нас като клубове, да избегнем момента в който вие в последния ден от срока за регистрация на всяко състезание, ще сравнявате списъци, и ще пращате актуална информация до клубовете с картотекираните състезатели. Вместо това, ако просто направите една таблица, която да стои на страницата ви и да се обновява своевременно при постъпване на нова картотека, то в деня на състезанието клубовете ще могат да си сравнят лесно сами, кой ще се състезава в класирането и кой извън него и т.н.
В тази връзка предлагаме:
- БФКА да създаде електронен архив на всички, които са картотекирани. Той да се обновява своевременно, при постъпване на нова картотека.
- Клубовете членове на БФКА, да имат онлайн достъп до този архив.
Поздрави и пожелания за по-голяма посещаемост на катерачните състезания тази година! 
------------
БФКА - 01.02.2015
Няколко неща от мен:
1. Не съм съгласна с констатацията "изключително слабо посещаемите държавни състезания". Не мога да се съглася, че състезание с над 100 деца, ю/д или 50 мъже, жени попада в тази "категория". Принципно - добре е организаторите да помислят дали нямат проблеми с организацията или друга причина, за да има по-слаба посещаемост.
2. Трудно ми е да се съглася с идеята как на някой му хрумва да участва в държавно първенство (!!!) в деня на състезанието, и ние да толерираме това. Но за ДП, които са визирани в решението на УС, не мисля, че е добре да има подобни случаи. За националните купи - организаторите решават сами какъв да е редът за записване, стартови такси и т.н. От личен опит и като организатор / съдия на редица състезания твърдя, че е от много голяма важност за добрата организация да се знае предварително колко човека ще участват. Така че елементарното изискване да се регистрират с краен срок един ден преди състезанието го намирам напълно нормално.
3. Мисля, че предложенията за онлайн достъп и архив на всички картотекирани е добро, ще обсъдя с човека, който помага за
сайта как технически да се случи.
Пиша с копие до комисия "Спортно катерене", ако и те имат мнение по въпроса за решението на УС, може да внесат предложение за промяна в реда за картотекиране.       
----------
Клуба - 01.02.2015
Здравейте,
3. Много ще сме ви благодарни, ако се улесните първо вие, а така и нас, като създадете един онлайн архив. Най-елементарният начин е с таблиците на Гугъл . https://docs .google.com/spreadsheets
Същото като таблица Ексел, но онлайн. Може да я коригирате всеки един момент от всяка точка на света чрез интернет. Давате линк към нея на всички, които искате, и готово.
Разбира се, това може да се направи и чрез сайта ви. Вие си знаете.
Но дори и само изказването на изречението "След като заявката за състезанието бъде пратена на организаторите (винаги е с копие до БФКА, знаете), от офиса на БФКА ще бъде проверена картотеката и уведомени организаторите, ако в списъка има човек без картотека." Звучи сложно. Доста по-лесно за изказване, за представяне и за изпълнение е просто "Качваме една таблица в интернет, и всеки сам, когато си иска, да си гледа вътре кой е картотекиран и кой не е."
2. Разбира се, че предварителните заявки са хубаво нещо. Но опита показва, че те не винаги се случват. Понякога заради забравяне, понякога заради грешка в адреса, понякога мейл клиента ги разпознава като спам и ги праща в папка, в която влизате, чак в събота сутринта, когато състезателите ви са на лице пред вас в залата и питат защо я няма заявката. И т.н.
Още една причина, че е добре да се мисли за улеснения, а не само да се спазват определени решения и модели от миналото и настоящето. Важното е да се върви напред и нещата да стават все по-лесни.
А, това че на някой му хрумва в събота сутринта да се състезава си е негов личен избор. Какво ако например, даден състезател, се подготвя така или иначе целогодишно, и е готов във всеки един момент да се състезава, принципно не иска да се състезава на дадено състезание не праща заявка, но в събота сутринта преценява, че играе и го прави?
Или пък е в чужбина на командировка, и няма грам време нито за заявки нито за нищо. И по случайност в деня на състезанието се прибира в родният си град и с удоволствие иска да участва, защото е добър и иска да покаже какво може. Няма ли да го пуснем?
Или пък идват 15 човека отбор, всички с предварителни заявки, без 2ма. Които от начало просто идват с отбора си за подкрепа. Но по пътя да речем, се надъхват и искат да участват. Няма да ги пуснем ли? И да не ги пуснем в класирането само защото нямат заявки? Звучи като от едно старо време... А, вече е крайно време да си признаем, че времената много се смениха. И динамичният начин на живот е едно нормално ежедневие.
1. Според официалните резултати, които изкарахте за 2014 г. общо са участвали 7 жени и 20 мъже в състезанията в България. При децата се наблюдава огромен спад с нарастване на възрастта. Започват 1ва група с 20тина деца и завършват в 7ма с по 2 момичета и 7 момчета. 2 момичета на състезание, национално или държавно, все тая, и се състезват в група.... две?!?! И представяте ли си, едната да няма заявка, няма да я пуснем ли? Хайде стига молим ви се! Време е да правим всичко възможно на състезание да има не по 5-6 човека в група а по 50-60.
Мислим, че не клубовете, а именно от първото звено - федерацията за дадения спорт, трябва да помисли дали няма проблеми с организирането не само на състезанията, а и на цялото катерене в България, за да има не само слаба посещаемост, а като цяло да не сме последната бримка в спортното катерене в световен мащаб. И преди сме отправяли този въпрос към вас, и сега ще ви попитаме, какво е официалното становище на БФКА за факта, че нямаме нито един световен шампион?
И още един въпрос, който ви попитахме преди седмица, но не получихме отговор.
Ще има ли тази година държавно първенство в дисциплина "Скорост" за деца , ю/д ?
Благодарим ви за вниманието наистина. Това е една хубава страна на нашата федерация, че откликва винаги на всички предложения и коментари. Надяваме се с тая дискусия да стигнем макар и само до едно, но все пак едно улеснение за всички. 
---------------
Очакваме продължение... 
update: 02.02.2015
БФКА - 1.2.2015
Здравейте,
3. Няма проблем както го предлагате, моята идея беше, както обикновено, да улесня клубовете, като аз направя проверката след заявките и просто им посоча наготово кои са без картотека. Така че вашият вариант ме устройва повече - организаторите да си проверяват :)
2. Изразих мнението си по въпроса. Сигурно звучи малко трърдолинейно, но не виждам причина за промяна. Та нали от бройката състезатели зависят такива важни неща като колко линии ти трябват и съответно колко съдии, програма... Считам, че състезателите трябва да направят това наистина супер-хипер-мега-гига малко усилие и да пратят заявка. Вариантите, които изброявате - спам и т.н., са възможни, но аз засега не съм чула да е имало такива проблеми;
1. Прав(а) сте за дисбаланса в детските и юношеските групи. Това е и моето мнение и становище и винаги съм била против "залитането" в детските групи. Но в крайна сметка ние сме колективна организация, и някакво общо мнение надделява, и разбира се, се случва да имаме различни становища и виждания за нещата.
На този директен въпрос: защо нямаме световен шампион в катеренето, едва ли някой може да отговори съвсем точно. Нещата не са толкоз прости и едва ли отговора е еднозначен. Аз, разбира се, имам някакво мое мнение, но то не ангажира БФКА, освен това, считам, че редица хора може да дадат по-адекватн отговор - Фазата, може би някой ще иска да отговори.
Скоростта за деца, ю/д е във Велико Търново на 17.10.2015

Поздрави,

Дора Маринова
Изп.секретар

 -------------------------

Клуба  - 02.02.2015

 

Здравейте,
още веднъж благодарим много за възможността за бърза и навременна комуникация между клубовете и БФКА.
Ще се радваме много, ако и хората от съответната комисия застанат зад нашето предложение за онлайн архива. Ще бъде един плюс, както за вас така и за нас.
Що се отнася до предварителните заявки за състезание, да те са наистина много удобни за организаторите, по ред причини. Но най-важното за нас, като клуб организиращ саъстезания е посещаемостта. Така, че слагаме това на първо място, без да изключваме изискването на състезателна заявка.
Поздрави!
КССК "Варнаклайминг"
--------------------------

 

0 Коментара:
За да добавите коментар е нужно да влезете в профила си в сайта
ВХОД
31.1.2019 г. 15:36:20
CTAH: Здравейте, всички! На 01.02.2019 - петък - Стената няма да работи. Заповядайте на 04.02.2019 да покатерим заедно!
3.12.2018 г. 11:41:21
CTAH: Здравейте всички! Моля, имайте предвид, че залата за катерене се отоплява и условията за спортни занимания са съвсем оптимални! Заповядайте след 18;00 часа в понеделник, сряда и петък да покатерим заедно! Стан
12.2.2017 г. 22:06:05
genovnn: Здравейте! Бих искал да попитам дали тази година ще се проведе някакъв курс от изброените, които предлагате?
29.4.2016 г. 13:54:37
kretos: Момчета стиска ли ви да влизате в пещери,знам една мноо интересна край варна !!!!
29.4.2016 г. 10:36:39
aldisha: Стената ще работи отново на 11.05.
Пиши
Реклама
averibeers irun.bg

Varna Climbing ©2012 Всички права запазени